Zapisi - zbirka pjesama

Ante Marinović Uzelac

recenzenti: Ivan Rogić Nehajev, Boro Pavlović
naslovnica: prema Milivoj Uzelac: Žena s vrčevima

godina izdanja: © 1994. (prvo izdanje) - biblioteka: Posebna izdanja
format: 13 x 20 cm; opseg: 78 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-012-X; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Zbirka pjesama razvrstanih po vremenu postanka (od 1947 - 1993) i po zajedničkom unutarnjem (tematskom) razvoju. Ciklusi: Za međama, Priče, Odrazi, Slike, Dojmovi i pjesma Zaborav.

Iz pogovora
  Netko tko iznenada uščuje ili pročita Zapise Ante Marinovića Uzelca, vjerojatno će mu se pričiniti, kao što se i meni pričinilo, da je pred njim nešto poznato, blisko, čak i prisno: nešto drago i suptilno, nešto na domaku ruke i srca. Nešto nujno i rujno, uzdah i izdah, dakle duh. Riječi su Zapisa pomno birane, u njihovu točnom značenju, ali i zbog boje i zvuka; savršeni su metrika i sricanje, strogo je pridržavanje forme. Tako filigranske, te kvartine, tercine, sekstine pa soneti, otvaraju se sređeni, sređeno. Ti su stihovi uzorni i jasni, formom, metrikom i sadržajem, što im nimalo ne ometa da poniru duboko. Čovjeku se na trenutak pričini da odgovaraju ovom ili onom pjesničkom imenu, ali ubrzo, uhvativši sebe u previše brojnim usporedbama, moramo zaključiti da je ipak Ante Marinović Uzelac potpuno samosvojan. Usporedbe su privid a i ta bliskost i prisnost samo su utisak kojega ostavlja trajnost. (...) (Boro Pavlović)

O autoru
   Ante Marinović Uzelac rodio se 19. travnja 1930. u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu na II. muškoj realnoj gimnaziji i Srednjoj muzičkoj školi Hrvatskoga državnog konzervatorija. Studij arhitekture završio je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954. Od 1954. do 1961. boravi i radi kao arhitekt u Parizu gdje na pariškom Sveučilištu stječe diplomu urbanista. Od 1961. živi i djeluje kao arhitekt i urbanist u Hrvatskoj. Objavljuje knjige i članke s područja urbanizma i prostornog planiranja. Redovni je profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i član francuske Akademije Arhitekture.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


N. Johnstone: Glava puna t(c)uge - Ispovijest
 
Ivan K.:Tribina istok
 
T. Salajpal: Ranjeni životi - Suočavanje s gubicima
 
T. Dinter: Psi i mačke jezera Sabljaci
 
T. Dinter: Denari - zbirka pjesama
 
A. Došen Dobud: U potrazi za vješticom Makrom
 
T. Novak: Buchenwald - svjedočanstvo