Načela obiteljske geštalt terapije

Walter Kempler

Principles of gestalt family therapy
prijevod: Ivana Planinček Čikara

godina izdanja: © 1993. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 206 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-006-5; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Knjiga je namijenjena, prije svega, obiteljima koje su suočene s poteškoćama u međusobnim odnosima svojih članova, te stručnjacima (terapeutima, socijalnim radnicima i sl.) koji takvim obiteljima pomažu da izađu iz krize. Knjiga obiluje primjerima iz terapeutskog rada W. Kemplera koji ukazuju na to da je sposobnost govora - razgovora - komunikacije (što je osnovno sredstvo obiteljske terapije) jedan od najboljih lijekova za pojedinca i obitelj.

Iz predgovora hrvatskom izdanju
  Walter Kempler nam svojom knjigom daje brojne ideje i poticaje za rad s obiteljima koje se nalaze u krizi ili su suočene s poteškoćama u međusobnim odnosima, pri čemu naglašava vrijednost izgovorene riječi kao načina uspostavljanja obiteljskih odnosa i proširenja svjesnosti svakog njenog člana. Sposobnost da se osjećaji i iskustva izraze vlastitim riječima i podijele s nekim koga se voli - jedan je od najjačih lijekova za pojedinca i obitelj Upravo to se i želi potaknuti obiteljskom terapijom.
  Primjeri iz neposrednog rada Waltera Kemplera predstavljaju prave male "bisere" terapeutskog razgovora. Ponovo nas podsjećaju na to da terapija nije i ne smije biti samo "zanat". To je umjetnost da se iz bore na čelu ili pokreta ruke, koji prati izgovorenu riječ, prepozna bol, želja ili potreba pojedinca u obitelji. Pritom se uloga terapeuta ne mistificira. Kempler nas podsjeća da terapeut nije "robot", već čovjek koji osjeća, koji ima osobne "kočnice" u pojedinim slučajevima i veliku profesionalnu odgovornost da se prema sebi ponaša isto kao i prema svim članovima obitelji tijekom terapije. To pretpostavlja razlikovanje osobnoga od socijalnog govora i njegovo korištenje kao preduvjeta uspostavljanja prisnih odnosa - kako u terapiji tako i u obitelji. (prof. dr. sc. Marina Ajduković)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


J. Janković: Pristupanje obitelji - sustavni pristup
 
I. Longo: Roditelj - graditelj odnosa
 
W. Glasser, C. Glasser: Naći se i ostati zajedno - Rješavanje zagonetke braka
 
M. Chethik: Tehnike u dječjoj terapiji - Psihodinamski pristup
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote
 
Z. Đurić, J. Veljković, M. Tomić: Psihodrama
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode