Kako djelotvorno raditi s ljudima

Ksenija Napan

recenzenti: Ksenija Gmajnički, dr. sc. Ljubomir Radovančević


godina izdanja: © 1994. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 15 x 23 cm; opseg: 82 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-026-X; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Ova je knjiga namijenjena, prije svega, studentima socijalnog rada, profesionalcima i volonterima koji žele proširiti svoje znanje i postati ili ostati djelotvornim stručnjacima u radu s ljudima. Nastala je da bi popunila prazninu u stručnoj literaturi namijenjenoj socijalnim radnicima i drugim profesionalcima i volonterima koji rade s ljudima na rješavanju njihovih problema. To je praktični priručnik, jednostavno pisan i primjenjiv u različitim situacijama u kojima se svaki praktičar može naći.

Iz uvoda
  Djelotvornost u socijalnom radu nije naučena vještina. Ona podrazumijeva kvalitetnu pružene usluge i kvalitetu razvijenog odnosa između stručnjaka i klijenta. Umijeće djelotvornog profesionalca je u korištenju znanja i komunikacijskih vještina s pojedincima koji imaju teškoća u socijalnom djelovanju te u pružanju pomoći ili podrške tim ljudima, kako bi što uspješnije zadovoljili svoje potrebe. Brojne profesije se bave problemima društva i problemima pojedinaca, a mjesto socijalnog rada je upravo međuprostor između pojedinca i društva u kojemu živi. Da bismo se mogli odgovorno baviti tim zanimljivim poslom, moramo uvježbati neke vještine i pobuditi osobine koje će nam pomoći u osobnome i profesionalnom rastu i razvoju. (...)
  Socijalni radnik nastupa kada ljudi i svijet u kojemu žive pokažu svoju nesavršenost. Kada bi svijet u kojemu živimo bio pravedan i kada bi svatko mogao ostvariti topao dom, obitelj, slobodu izbora, ljubav i skrb svojih bližnjih, zanimljiv posao i pravo na različitost - socijalnog rada vjerojatno ne bi bilo. Međutim, nitko nije savršen, pa tako ni društvo u kojemu živimo, pa socijalni rad postaje profesijom koja omogućuje ljudima s teškoćama u zadovoljavanju svojih potreba da ih ipak na neki način zadovolje. (...)
  Socijalni radnici su u pravom smislu riječi radnici. Oni ne sjede u svojim uredim, razmišljajući o socijalnim problemima u nadi da će oni nestati. Socijalni radnici su terenci koji poduzimaju akcije kako bi spriječili probleme i podržali ljude da budu djelotvorni u situacijama u kojima se nalaze.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


K. Urbanc: Izazovi socijalnog rada s pojedincem
 
J. Janković: Pristupanje obitelji - sustavni pristup
 
W. Glasser, C. Glasser: Osam lekcija za sretniji brak
 
E. P. Good: Kako pomoći klincima da si sami pomognu
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote
 
M. Chethik: Tehnike u dječjoj terapiji - Psihodinamski pristup
 
W. Glasser: Pozor! Psihijatrija može biti opasna za vaše mentalno zdravlje