Stvaranje uvjeta za kvalitetne škole

Diane Gossen, Judy Anderson

Creating the Conditions, Leadership for quality schools
prijevod: Ljiljana Šćurić, Mirjana Paić Jurinić
stručna redaktura: Mirela Despotović

godina izdanja: © 1996. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 250 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-043-X; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Autorice poučavaju o postupcima i tehnikama kojima se mijenjaju i sustavi i pojedinac u sustavu, na putu stvaranja kvalitetnih škola. Knjiga je namijenjena ravnateljima, nastavnicima i stručnim suradnicima koji su krenuli putem kvalitete.

Iz predgovora
  Što je to kvalitetna škola - opisano je u mojoj knjizi pod istim nazivom. Što bi nastavnici trebali poduzeti kako bi stvorili kvalitetnu nastavu u kvalitetnoj školi, opisano je u mojoj knjizi Nastavnik u kvalitetnoj školi. Ono što nisam opisao jest način na koji se to postiže, postupak prelaska sa sustava ravnatelja-šefa, sustava straha, na sustav ravnatelja-voditelja, sustav podrške. Nisam to učinio zato što nisam ravnatelj škole: to može samo ravnatelj kojemu pomaže netko poput mene. Judy Anderson je takva ravnateljica. Diane Gossen od 1968. godine surađuje sa mnom u radu sa školama i dobro poznaje zamisli koje već godinama podučavamo i primjenjujemo. U ovoj knjizi njih dvije zajednički govore svima zainteresiranima o tome kako stvoriti uvjete koji će nekoj školi omogućiti da postane kvalitetna škola. Pomnjivo pročitajte moje knjige, zatim provedite u djelo ono što piše u ovoj knjizi i bit ćete na najboljem putu da taj cilj ostvarite. (dr. William Glasser)

Iz predgovora
  Ovu smo knjigu naslovile Stvaranje uvjeta jer je uloga kvalitetnog voditelja stvoriti uvjete koji potiču suradnju, kreativnost, kvalitetan rad i samovrednovanje. Kada su ti uvjeti ostvareni, na osoblju je da odluči želi li te zamisli ugraditi u svoj osobni i profesionalni život. Kada se osoblje počne pitati: "Ako nastavim raditi ono što radim sada, kakvi su izgledi da postignem ono što želim?", može doći do istinske promjene ponašanja, i osobnog i organizacijskog. Ako do promjene ne dođe, voditelj se mora samovrednovati i upitati: "Iako se promjena nije dogodila, jesam li voditelj kakav želim biti? Jesam li bio obziran i odvažan? Jesam li preuzimao odgovornost kad god sam mogao?"
  Stvaranje uvjeta napisale smo ponajprije za ravnatelje škola, djelatnike škola, članove stručnih odbora i druge iz školskih uprava koji žele doći do odgovora. No ova knjiga može pomoći i nastavnicima da razviju bolje odnose s učenicima, roditeljima i kolegama. Prvi dio, "Kako započeti", govori o spoznajama i osobnim promjenama. "Korak dalje" govori o promjenama sustava i pomaže nam naći odgovor na pitanje "Kako?". Poglavlje "Kako se izvući kada zapne" govori o promjeni kulture i pomaže osoblju da sukobe razriješi suradnjom. "Usklađivanje prakse" bavi se promjenama programa i govori o strategijama grupnog procesa koje će vam pomoći odgovoriti na pitanje: "Kako izgledamo?" Poglavlje "Stalno obnavljanje" razmatra budućnost kvalitetne škole tražeći odgovor na pitanje: "Što želimo postati?"
  U cijeloj knjizi rabimo izraz voditelj umjesto upravitelj i izraz kvalitetan voditelj umjesto upravitelj-voditelj. Obraćat ćemo vam se kao da radimo s vama i vašim djelatnicima. Voljele bismo da naše riječi shvatite samo kao informaciju i da prihvatite ono što vam u ovom trenutku odgovara. Iskreno se nadamo da će vam ova knjiga pružiti informacije i vještine koje će vam pomoći na vašem putu do kvalitetne škole.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


B. Greene: Nove paradigme za stvaranje kvalitetnih škola
 
W. Glasser: Svaki učenik može uspjeti
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete - vježbenica
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote
 
D. C. Gossen: Restitucija - preobrazba školske discipline
 
W. Glasser: Nesretni tinejdžeri - Način na koji roditelji i učitelji mogu doprijeti do njih