Dijete, odgajatelj i slikovnica

mr. sc. Biserka Petrović-Sočo

recenzenti: prof. dr. sc. Arjana Miljak, prof. dr. sc. Kornelija Špoljar


godina izdanja: © 1997. (prvo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 144 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-049-9; CIP: UDK 373.24.015.3


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Zbog važnosti komunikacije za cjelokupni razvitak djeteta, autorica analizira komunikaciju kojoj je tema slikovnica, tj. ono što se konkretno odvija između odgajatelja i djece u odgojnoj grupi i koje postupke odgajatelj primjenjuje u tom procesu. Pritom se usredotočila na kvalitativni aspekt primijenjenih postupaka odgajatelja sa stajališta učinaka na razvitak sposobnosti dekodiranja slike i njihova prijevoda u govorni izraz najmlađe djece.

Iz recenzija
  U komunikaciji s djecom o slici odgajatelji pristupaju "klasično", tj. frontalnom organizacijom, koristeći najčešće direktivne postupke, pretpostavljajući da djeca nisu sposobna dekodirati sliku... Tijekom istraživanja, kroz samoanalizu i raspravu, postupno dolazi do promjena u primjeni postupaka kojima se inicijativa za komunikaciju ravnomjernije raspoređuje. Na kraju istraživačkog razdoblja prevladavaju postupci odgajatelja kojima se inicijativa za komunikaciju sve više prepušta djeci, pa u komunikaciji o slici djeca koriste sve složeniji govorni izraz. (prof. dr. sc. Arjana Miljak)
  Ova će knjiga korisno poslužiti odgajateljima za dublje poniranje u procese verbalne interakcije između odgajatelja i djece u odgojnim grupama jaslica. Praktičarima i stručnim timovima može pružiti mnogo poticaja u organizaciji i provođenju analize kvalitete odgojno-obrazovnog rada na razini ustanove radi dizanja njezine kvalitete, a svakako i odgojne kompetencije odgajatelja. (prof. dr. sc. Kornelija Špoljar)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
A. Došen Dobud: Predškola - vodič za voditelje i roditelje
 
Lj. Kondić: Zimska bajka
 
M. Peteh, V. Štajcer Blatarić: Poslovice za predškolce - Dragocjena zrnca mudrosti
 
M. Peteh: Matematika i igra za predškolce
 
J. Bašić, B. Hudina, N. Koller Trbović, A. Žižak: Integralna metoda u radu s predškolskom djecom i njihovim roditeljima - priručnik
 
A. Došen Dobud: S djecom u jaslicama