Drugo lice škole: Istraživanje razredno-nastavnog ozračja

dr. sc. Branko Bošnjak

recenzenti: prof. dr. sc. Vladimir Jurić, prof. dr. sc. Vladimir Rosić


godina izdanja: © 1997. (prvo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 144 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-056-1; CIP: UDK 371.2


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Mladi su od svoje najranije dobi izloženi raznim formalnim i obrazovnim utjecajima - pohađaju različite "škole" za obogaćivanje znanja i sposobnosti. Učenici i njihovi učitelji imaju golemo osobno iskustvo glede onoga što im se događa, što doživljavaju i kako na to reagiraju tijekom boravka u školi. Stoga su njihove zamjedbe školskih, razrednih i nastavnih iskustava značajne. I dok pouzdano znamo da učenici u didaktiziranom vremenu stječu znanja, vještine i navike, te razvijaju svoje sposobnosti, ne možemo biti sigurni znamo li što se s njima zbiva na psihosocijalnom planu, tj. kako to što se s njima zbiva utječe na njihove odgojno-obrazovne rezultate, na razvoj njihove osobnosti, mentalno zdravlje i slično? Jednaka se pitanja mogu postaviti i za sve ono što se u školi i nastavi događa njihovim učiteljima. Ovom se knjigom pokušalo, na temelju teorijskih postavki i konkretnog istraživanja razredno-nastavnog ozračja, odgovoriti na ta pitanja.

Iz recenzija
  Fenomen nastavnog procesa temeljito je opisan glede njegove 'vidljive' (pojavne strane (...), ali smo na samim počecima znanstvenog proučavanja 'pozadine nastave', njene nevidljive strane. Stoga se originalnost ove knjige ogleda i u izboru teme istraživanja, primijenjenom modelu empirijskog dijela, kao i u sasvim novim rezultatima korisnima za daljnja istraživanja u tom području. (prof. dr. Vladimir Jurić)
  Ovo u nas prvo cjelovito djelo o problematici ozračja u razredno-nastavnom radu zasigurno će potaknuti i inovirati nastavni rad u općem pedagoškom pogledu i u posebnom metodološkom provjeravanju i mijenjaju načina rada u našim školama. Knjiga je od iznimne važnosti za daljnje unapređivanje i istraživanje odgojno-obrazovnog procesa i stvaranje povoljnijih pedagoških modela rada u sustavu odgoja i obrazovanja. (prof. dr. Vladimir Rosić)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


S. Pejović: Skok s mosta - Odgoj između prosvjetne politike i međuljudskog odnosa
 
W. Glasser: Nesretni tinejdžeri - Način na koji roditelji i učitelji mogu doprijeti do njih
 
I. Ferić: Vrijedosti i vrijednosni sustavi: psihologijski pristup
 
D. C. Gossen: Restitucija - preobrazb školske discipline
 
W. Glasser: Svaki učenik može uspjeti
 
B. Grenee: Nove paradigme za stvaranje kvalitetnih škola
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode