Deset godina njihova djetinjstva

Terezija-Ružica Šolić

recenzenti: pater Stjepan Kušan; Jasna Štimac, prof.
ilustracije: radovi učenika zagrebačke OŠ Ivana Gundulića, prognane djece iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te djece iz Italije, Francuske i Njemačke

godina izdanja: © 2001. (prvo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 21 x 29 cm; opseg: 80 stranica u boji; uvez: meki i spiralni
ISBN 953-180-057-X; CIP: UDK 373.3.035/.036


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Knjiga je zoran prikaz realizacije školskog programa na stvaralački način te može poslužiti učiteljima razredne nastave kao primjer obrade pojedinih tema. Sastoji se iz pet cjelina: Obitelj i škola; Blagdani; Rat - odgoj za mir; Odnos prema prirodi i baštini te Stvaralaštvo. Nakon autoričina uvoda u temu, slijede originalni radovi djece OŠ I. Gundulića iz Zagreba, djece prognanika i izbjeglica s kojima su se dopisivali, olakšavajući im teško ratno vrijeme.

Iz predgovora
  Kada smo jednom prigodom razgledavali školski pribor, klupe, ploče te odjeću učenika iz davnih vremena, pomislila sam: Zašto i moji učenici ne bi ostavili svoj trag o đačkim danima i svome djetinjstvu budućim naraštajima?
  I tako sam počela prikupljati, tj. čuvati njihove radove, svrstavati ih po temama koje smo obrađivali. (...) Do kraja 1996. godine prikupilo se već mnogo učeničkih radova za koje sam držala da su zanimljivo svjedočanstvo o proživljenom vremenu koje doista nije bilo uobičajeno.


Iz recenzije
  Veselim se izlasku ove knjige s tri razloga.
  Prvo, zato jer vidim da jedna učiteljica svoju ulogu učitelja živi kao poziv s puno ljubavi, sustavno i organizirano, prateći svoje učenike kroz njihovo školovanje u osnovnoj školi.
  Drugo, zato jer ova knjiga zorno oslikava konkretno povijesno razdoblje, ne samo razdoblje Domovinskog rata, nego i šireg konteksta: obitelji, prirode, kreativnog stvaralaštva, prijateljstva i solidarnosti među djecom. Posebnu vrijednost ovoj knjizi daje primjer hvalevrijednog uključivanja roditelja u odgojni proces njihove djece.
  Treći razlog moje radosti zbog ove knjige je taj, što je tako koncipirana da ilustrira ratno razdoblje i njegove strahote a da u isto vrijeme nije huškačka. (pater Stjepan Kušan)


Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * osnovne škole

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


A. Došen Dobud: U potrazi za vješticom Makrom
 
J. Cvetković Lay: Darovito je, što ću sa sobom? - Priručnik za obitelj, vrtić i školu
 
T. Dinter: Denari - zbirka pjesama
 
T. Dinter: Psi i mačke jezera Sabljaci
 
M. Peteh: Igrajmo se papirom
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
M. Ajduković, N. Pečnik: Nenasilno rješavanje sukoba