Kako razumjeti realitetnu terapiju - Metaforički pristup

Robert E. Wubbolding

Understanding Reality Therapy - A Metaphorical Approach
prijevod: Biserka Sladović
stručna redaktura: Mirela Despotović

godina izdanja: © 1998. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 112 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-065-0; CIP: UDK 159.913*615.851:007


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Crpeći iskustvo iz terapeutske prakse s klijentima, razgovora sa sudionicima radionica, te primjera iz svakodnevnog života, autor objašnjava kako metafore, analogije i usporedbe mogu osvijetliti način na koji promatramo svijet. Osim objašnjenja specifičnih metafora i onoga što nam one govore, u knjigu su uključeni razgovori s klijentima i upitnici koje čitatelji mogu koristiti kako bi analizirali vlastite osjećaje i imali bolju kontrolu nad svojim životom.

Iz predgovora hrvatskom izdanju
  Ovom knjigom autor vrlo vješto poučava čitatelja uporabi metafora na različitim razinama razgovora s klijentom. Često u svakodnevnom životu susrećemo ljude koji se izražavaju kroz metafore, naglašavajući na taj način neki događaj, osjećaj ili sadržaj razgovora. Dosad sam mislila da metafore u svakodnevnom govoru rabe kreativni, duhoviti, "neobični" ljudi. No, pročitavši ovu knjigu, shvatila sam da ima nade i za nas "obične", tek povremeno duhovite i kreativne. I mi se često izražavamo metaforama, ali im možda obraćamo manje pozornosti. Wubbolding je također uvidio rasprostranjeno korištenje metafora u svom okruženju, pogotovo u radu s klijentima. Primijetio je olakšanje u klijentovim očima kad bi i on prihvatio takav način razgovora. Savjetovateljska "klima" lakše se stvarala uz metafore, postupci razgovora tekli su spontanije i ležernije. Stoga je odlučio svoja iskustva podijeliti s nama, čitateljima, posvetivši knjigu isključivo metaforama, s brojnim primjerima kako ih sugovornik, roditelj, učitelj, savjetovatelj, prijatelj, rukovoditelj može primijeniti u ciljanim razgovorima za poboljšanje komunikacije. (Mirela Despotović)

Iz predgovora
  Ova ugodna i zanimljiva knjiga sadrži desetke kratkih metafora i anegdota koje pojašnjavaju i čine razumljivima neke najdublje istine o ljudskoj naravi, te o načinima upravljanja našim ponašanjem radi što djelotvornijeg zadovoljenja potreba. Ova konkretna i specifična objašnjenja proširuju načela realitetne terapije tako da ih profesionalac može primjenjivati i na klijente, pacijente ili studente.
  Još značajniji doprinos ove izvrsne knjige jest činjenica što je Bob Wubbolding, moj bliski suradnik, učinio realitetnu terapiju dostupnu svima. Kada sam razvijao zamisli teorije kontrole i realitetne terapije, cilj mi je bio učiniti mentalno zdravlje pristupačnim običnom čovjeku. Ponosan sam kada vidim da je Bob Wubbolding otišao još dalje u tom smjeru. U svojoj prethodnoj, iznimno kvalitetnoj knjizi, Primjena realitetne terapije, ovu je metodu opisao jasno i precizno. U ovoj knjizi otišao je još dalje u konkretiziranju načela teorije kontrole i realitetne terapije. Smatram ovu knjigu iznimno važnom za razumijevanje i primjenu realitetne terapije i preporučujem je svima koji žele spoznati kako urediti svoj život. (dr. William Glasser)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


R. E. Wubbolding: Primjena realitetne terapije
 
R. E. Wubbolding: Realitetna terapija u radu s djecom
 
R. E. Wubbolding: Kako uspješno voditi ljude - Što reći kad ono što govorite nije djelotvorno
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser, C. Glasser: Naći se i ostati zajedno - Rješavanje zagonetke braka
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete - vježbenica
 
W. Glasser: Realitetna terapija u primjeni