Svako slovo nešto novo

dr. sc. Mira Peteh

recenzenti: Vesna Štajcer Blatarić, prof.; prof. dr. sc. Milivoj Gabelica
ilustracije: Danko Jakšić, prof.
crteži (radni listovi): Josip Graovac

godina izdanja: © 2003. (drugo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 94 stranice (44 u boji); uvez: meki
ISBN 978-953-180-069-3; CIP: UDK 372.3 (072) * 371.38 (072)


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Knjiga je namijenjena djeci, roditeljima, odgajateljima i studentima te učiteljima prvih razreda osnovne škole, kao i svima koji rade s malom djecom predškolske i rane školske dobi. U uvodnom se dijelu objašnjavaju osnovne pretpostavke za učenje slova, navode se rezultati istraživanja poznavanja slova djece predškolske dobi u 25 vrtića, a zatim slijede opisi 65 igara slovima i riječima. Naglašava se važnost manipualtivnih aktivnosti u početnom učenju slova, zatim grafomotoričkih vježbi, čitanja slika, te ostalih poticaja, među kojima se izdvajaju: igračke sa slovima, bojanke, kutić škole, stolno kazalište lutaka-slova, vikend-zadaća te suradnja s roditeljima. Tekstualni dio prati 44 kolor stranica - radnih listova - primjera za vježbu.

Iz uvoda
  Kako dijete predškolskog uzrasta uvesti u svijet matematike, tj. kako mu pokazati da je svijet u kojem živi i matematika? Danas više nema dvojbe: predškolskom djetetu treba sustavno i postupno "rastvarati" taj svijet i činiti ga razumljivim. Taj mu svijet otkrivamo na specifičan način, na postupcima koji odgovaraju njegovim psihofizičkim mogućnostima shvaćanja. Koristimo se igrom, promatranjem, manipulacijom. Nastojimo uposliti sva dječja osjetila, kao i njihovu ekspresiju. Postupno, djecu uvodimo u rješavanje zabavnih problema i u rad po zadatku.
   Matematika pridonosi razumijevanju prirodne i društvene sredine od najranijih uzrasta. Obogaćuje predodžbeni svijet djece, uvodi ih u međusobne odnose konkretne stvarnosti, uči ih matematičkom jeziku, razvijanju mišljenja i drugih psihičkih funkcija.


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


M. Peteh: Matematika i igra za predškolce
 
M. Peteh: Zlatno doba brojalice
 
M. Peteh, V. Štajcer Blatarić: Poslovice za predškolce - Dragocjena zrnca mudrosti
 
M. Peteh: Igrajmo se papirom
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac
 
A. Došen Dobud: Predškola - vodič za voditelje i roditelje
 
A. Došen Dobud: S djecom u jaslicama