Priče za mame i tate

Maja Flego

recenzenti: prof. dr. sc. Majda Rijavec, mr. sc. Ivanka Stričević
ilustracije: Danko Jakšić, prof.

godina izdanja: © 2000. (prvo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 56 stranica u boji; uvez: meki
ISBN 953-180-079-0; CIP: UDK 821.163.42-93-32


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Ovo je knjiga za djecu iz koje mogu vidjeti da njihove probleme imaju i druga djeca i da se ti problemi mogu riješiti ili se na njih može gledati na drugi način. Ovo je i knjiga za roditelje koji su uglavnom zaboravili kako je to izgledalo kad su bili djeca. Ovo je i knjiga za učitelje - kojima bih toplo preporučila priče Novi u razredu i Igrajmo se škole. I, na kraju, ovo je knjiga za sve koji se susreću s djecom, a to smo - svi mi. (Majda Rijavec)
U zgodama i zbivanjima može se prepoznati svako dijete. No, u njima se mogu prepoznati i roditelji koji često svoj svijet odraslih pokušavaju nametnuti djeci. Problemi koji se pritom javljaju opisani su u ovim pričama, a poruka koja iz priča proizlazi govori djeci da su oni normalan dio života, da se s problemima susreću svi, te da oni između roditelja i djece ne nastaju zato što roditelji ne vole djecu, već stoga što se ponekad ne razumiju te stoga što i jedni i drugi uče svoje životne uloge. (Ivanka Stričević)


Iz predgovora
  Čitajući i prelistavajući Školske novine, gotovo bih uvijek pročitala i rubriku Maje Flego Iz roditeljskog kuta. Način na koji Maja piše o svakodnevnim temama, njezin profinjeni humor i razumijevanje ljudskih slabosti na koje upozorava, nudeći nenametljivu po(r)uku o tome kako ih umanjiti ili ukloniti - toliko me se dojmio da sam poželjela u Alinei objaviti knjigu - izbor iz tih tekstova. No, kako će tekstove, ovaj put u knjizi, vjerojatno objaviti Školske novine, Maja nam je ponudila svoje Priče za mame i tate koje objavljuje u dječjem listu Prvi izbor (izdavač je Osnovna škola Davorina Trstenjaka iz Zagreba).
  Prihvatili smo njezinu ponudu jer nam se učinilo važnim autoričin pristup svakodnevnim temama i problemima - ovaj put iz dječjeg kuta - učiniti dostupnim širem čitateljstvu. Ilustracije Danka Jakšića obogatile su priče njegovim osebujnim stilom - toplim, pomalo karikaturalnim podvlačenjem poruke priče ili nekog njemu zanimljivog detalja - i tako smo dobili knjigu koja će razveseliti i djecu i sve one koji se bave djecom.
S nadom da će vam se priče svidjeti, da će biti poticajne u vašim razgovorima s djecom te da će pridonijeti vašem boljem međusobnom upoznavanju i razumijevanju, pažljivo predajem ovu prvu Majinu knjigu u vaše ruke, dragi čitatelji. (Vanja Monti Graovac, glavna i odgovorna urednica)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

O autorici (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


I. Longo: Roditeljstvo se može učiti
 
I. Longo: Roditelj - graditelj odnosa
 
M. Peteh, V. Štajcer-Blatarić: Poslovice za predškolce - Dragocjena zrnca mudrosti
 
M. Peteh: Zlatno doba brojalice

A. Došen Dobud: U potrazi za vješticom Makrom
 
I. Longo: Povezani s djetetom
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac