Realitetna terapija u primjeni

dr. William Glasser

Reality Therapy in Action
prijevod: Mirjana Zećirević


godina izdanja: © 2001. (prvo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 216 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-096-0; CIP: UDK 159.913


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Autor smatra da je uspostava "značajnih odnosa središte dobrog života, a izbori koje činimo odredit će njihovu kvalitetu. Takve odnose možemo stvoriti ako preuzmemo odgovornost za sebe, bez kontroliranja drugih ljudi." U svojoj savjetovateljskoj praksi autor u razgovoru s klijentom pronalazi primjerenija ponašanja, potrebna za stvaranje kvalitetnijeg života.

Iz predgovora
  Ništa nije više naudilo kvaliteti života pojedinca u modernom društvu, nego pogrešno vjerovanje da je ljudska patnja posljedica bioloških i genetičkih čimbenika, te da ju je moguće spriječiti uzimanjem lijekova ili elektrošok terapijom. Moderna je psihijatrija izmislila najružniju moguću priču o čovjekovu konfliktu i emocionalnoj boli - reducirajući stvar jedino na loše gene i neravnotežu kemijskih reakcija. Želim li uništiti nečiji život, uvjerit ću tu osobu da je moderna psihijatrija u pravu - da odnosi ne znače ništa, da je izbor nemoguć i da mehanizam oštećenog mozga ima prevagu nad našim emocijama i ponašanjem. Želim li onemogućiti sposobnost pojedinca da stvara empatične odnose ispunjene ljubavlju, prepisat ću mu psihijatrijske lijekove, jer svi oni priječe naše najviše psihološke i duhovne funkcije.
  Život nema smisla propustimo li vidjeti da dobar život čine odnosi označeni ljubavlju. Život nema nikakve nade, ako ne znamo kako živjeti donoseći svjesne odluke, temeljene na jasnim načelima. Jedno je od tih načela na sebe preuzeti odgovornost, umjesto da kontroliramo druge ljude. Ponuditi sebe, a ne kritizirati i prigovarati - još je jedno od tih načela. (...) (dr. Peter Breggin, direktor Međunarodnog centra za studij psihijatrije i psihologije)

Iz uvoda
  U ovoj knjizi pozivam vas da sa mnom sjednete u moj ured gdje u praksi s različitim vrstama klijenata primjenjujem najnoviju verziju ove terapije. Ono što vam predstavljam veliki su dijelovi individualnih seansi, ali rijetko doslovan prikaz cjelokupne seanse. Usmjeravam se na bitne interakcije: mjesta u seansama na kojima interveniram u pokušaju da privolim klijente da učine bolje izbore. Prikazujem mnoštvo tehnika koje su se dokazale djelotvornima, od kojih sam mnoge unaprijedio, razvijajući ovu terapiju zadnjih trideset pet godina. Također pojašnjavam i ono što mi je na umu u vrijeme savjetovališne procedure. (...)
  U ovoj se knjizi brzo usmjeravam na ono što smatram izvorom gotovo svih problema klijenata: na nedostatak zadovoljavajućeg sadašnjeg odnosa. Često koristim pojam nepovezan (s ljudima), kao još jedan način opisa ovih nezadovoljavajućih odnosa. Tvrdim da upravo ova nepovezanost dovodi te ljude na savjetovanje, kao što i sve nas vodi do toga da odabiremo bolna, uništavajuća ponašanja koja uobičajeno zovemo duševnom bolešću, kriminalom i ovisnošću.
  Svjestan sam kako tvrdnja da mi odabiremo gotovo sve što činimo, predstavlja veliku razliku u odnosu prema trenutnom mišljenju. No, ja ovu tvrdnju potvrđujem načinom na koji savjetujem svakog klijenta u ovoj knjizi. (dr. William Glasser)

O realitetnoj terapiji - iz knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


W. Glasser: Teorija izbora - Nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser, C. Glasser: Naći se i ostati zajedno - Rješavanje zagonetke braka
 
W. Glasser, C. Glasser: Osam lekcija za sretniji brak
 
C. Glasser: Moj svijet kvalitete - vježbenica
 
R. E. Wubbolding: Primjena realitetne terapije
 
R. E. Wubbolding: Realitetna terapija u radu s djecom
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote