Razgovori s obiteljima: perspektive i procesi

Jesper Juul

Familie-radgivnig: Perspektiv og proces
prijevod: Mirko Rumac

godina izdanja: © 2002. (drugo izdanje) - biblioteka: Komunikologija
format: 16 x 23 cm; opseg: 164 stranice; uvez: meki
ISBN 953-180-209-6; CIP: UDK 37.018.1


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Uvod u područje obiteljskog savjetovanja, polazi od sistemskog pristupa u tumačenju obiteljskih odnosa. Iako se spoznaje iz knjige mogu široko primijeniti u savjetodavnom radu općenito, najveći broj primjera oslikava rad s roditeljima djece u predškolskom i školskom okruženju.

Iz recenzija
  Iako se spoznaje iz knjige mogu široko primijeniti u savjetodavnom radu općenito, najveći broj primjera oslikava rad s roditeljima djece u predškolskom i školskom okruženju. Usmjeravanje na djelovanje kroz školsko okruženje posebno je za nas važno u trenutku kad se raspravlja o preobrazbi školskog sustava, dok smo suočeni s porastom agresije u školama, smanjenim zanimanjem djece za školsko postignuće, povlačenjem roditelja i učitelja od uzajamnog kontakta.
  Knjiga nam daje nove uvide i odgovore na to kako možemo biti djelotvorniji kao roditelji, učitelji ili savjetovatelji u situacijama kada ponašanje djeteta postaje problem bilo djetetu, bilo njegovu socijalnom okruženju. Osim toga, daje nam iskušano oruđe rada kroz 15 načela savjetodavnog rada s obiteljima, a uz to nas suočava s dvije riječi koje se polako zaboravljaju u odgoju i obrazovanju djece - odgovornost i srdačnost - što su temelj dobrog odnosa odraslih i djece. (prof. dr. sc. Marina Ajduković)
  Knjiga Jespera Juula uvodi nas u područje obiteljskog savjetovanja polazeći od sistematskog pristupa u tumačenju obiteljskih odnosa. Visoko profesionalno napisan priručnik nastao je na temelju dugogodišnjeg osobnog iskustva autora i njegovih suradnika u vođenju obiteljske terapije i organiziranju obrazovanja obiteljskih terapeuta u Kemplerovu institutu u Danskoj.
  U prvomu dijelu knjige - Perspektiva - autor razmatra samu prirodu obitelji, unutarnju dinamiku obiteljskog procesa koji djeluje na osobni razvoj, psihičko zdravlje i uravnoteženost svakog člana obitelji. Osnovni je zadatak savjetovatelja razumjeti obiteljske procese a ne "zauzeti stranu". O tome kako se to može učiniti stručno i nenametljivo govori drugi dio - Metode. Razmatraju se uloge svih činitelja obiteljskih savjetodavnih razgovora, pri čemu su u središtu pozornosti uloge savjetovatelja. U trećemu dijelu knjige - Savjetodavni razgovor: početak - tijek - završetak - prikazuje se cjelokupni proces savjetodavnog rada na primjeru jedne obitelji. Svima koji osjećaju da svoja stručna znanja trebaju obogatiti novom perspektivom u shvaćanju obitelji, ova knjiga na jednostavan, pregledan i zoran način nudi dubok uvid u ta pitanja, kao i dragocjenu podršku nastojanju da se pomogne obitelji.(prof. dr. sc. Vlasta Vizek Vidović)

O autoru
   Jesper Juul (1948.) izvršni je direktor Kemplerova instituta za Skandinaviju, Centra za obiteljsku terapiju i Poslijediplomskog studija u Danskoj. Međunarodni je instruktor i učitelj obiteljske terapije, autor brojnih stručnih knjiga i glavni urednik danskog časopisa Family.

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


J. Janković: Pristupanje obitelji - sustavni pristup
 
M. Chethik: Tehnike u dječjoj terapiji - Psihodinamski pristup
 
K. Urbanc: Izazovi socijalnog rada s pojedincem
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser: Realitetna terapija u primjeni
 
J. Janković: Savjetovanje - nedirektivni pristup
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote