Možeš i drukčije - Priručnik za poticanje kreativnog mišljenja

Jasna Cvetković Lay; Vid Pečjak

recenzenti: dr. sc. Dubravka Miljković; prof. dr. sc. Dubravka Maleš
ilustracije: Danko Jakšić, prof.; Jan Lay
suizdavač: Centar za poticanje darovitosti Bistrić

godina izdanja: © 2004. (prvo izdanje) - biblioteka: Darovito dijete
format: 21 x 30 cm; opseg: 180 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-118-5; CIP: UDK 376,54-053,4,/5...


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Danas se smatra da su sva djeca kreativna jer imaju potencijal koji samo moramo probuditi i poticati. Nadasve je važno da im stvaramo primjereno okruženje (obitelj, vrtić i škola). Stoga je i ovaj priručnik zamišljen kao inspiracija odgajatelju, učitelju i roditelju u smišljanju kreativnih aktivnosti za djecu ali i kao izravni radni materijal za poticanje misanih procesa i stvaralaštva djece predškolske i osnovnoškolske dobi. Vježbe su kratke i jednostavne a omogućuju djetetu da upotrijebi sve sastavnice kreativnosti, pri čemu se kroz 15 grupa vježbi - zadataka potiču važniji spoznajni i emocionalni procesi prisutni u stvaralaštvu.

Iz recenzija
   Poticanje kreativnog i kritičkog mišljenja, ohrabrivanje djece da misle stvaralački i usude se biti drukčiji, jedan je od najvažnijih, no često potpuno zanemaren, zadatak procesa odgoja i obrazovanja. Istina je da jedan priručnik u tom smislu neće popuniti sve rupe u glavama onih koji već znaju sve odgovore, ali će svakako pomoći onima koji još ni sami nisu odustali od postavljanja pitanja i spremni su ih poticati u djece. (dr. sc. Dubravka Miljković)
   Danas kad se mnogo govori o potrebi reformiranja obrazovanja odgajatelja i učitelja, ovaj priručnik može biti putokaz u kojem smjeru bi trebali djelovati odgajatelji i učitelji u radu s djecom i to uzimati u obzir pri izradi programa njihova obrazovanja odnosno stručne izobrazbe. Svojim pitanjima odrasli mora više poticati, a manje vrednovati dijete u traženju rješenja, manje tražiti ponavljanje standardnih odgovora, a više dati slobodu dječjoj kreativnosti.
   Ne samo da se vježbama ovog tipa potiče kreativno mišljenje već se svakom djetetu u grupi odnosno razredu omogućuje da djeluje na sebi svojstven način, oslobođen procjenjivanja uspješnosti od strane odraslih. Prepuštajući se mašti, fantazijama i "skrivenim" željama i snovima, djeca stvaraju svijet "po svojoj mjeri", a odrasli kroz njihove crteže i izjave mogu ponekad dobiti smjernice za utvrđivanje dječjih problema. Po tome ove vježbe imaju i preventivni karakter. (prof. dr. sc. Dubravka Maleš)


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

O autorima (otvara se u novom prozoru)

Područja: djeca i roditelji (i djedovi i bake) * dječji vrtići i jaslice * osnovne škole * fakulteti, instituti, zavodi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


J. Cvetković Lay, A. Sekulić Majurec: Darovito je, što ću s njim? - Priručnik za odgoj i obrazovanje darovite djece predškolske dobi
 
M. Peteh: Matematika i igra za predškolce
 
J. Cvetković Lay: Darovito je, što ću sa sobom? - Priručnik za obitelj, vrtić i školu
 
J. Bićanić: Vježbanje životnih vještina - priručnik za razrednike
 
J. Cvetković Lay: Kad bi se njih pitalo... - Priče iz radionica za darovitu djecu
 
R. A. Sullo: Učite ih da budu sretni
 
A. Došen Dobud: Dijete - istraživač i stvaralac