Glava puna t(c)uge - Ispovijest

Nick Johnstone

A Head Full of Blue
prijevod: Ljubica Uvodić-Vranić
fotografija na koricama: Ljubica Uvodić-Vranić

godina izdanja: © 2004. (prvo izdanje) - biblioteka: Posebna izdanja
format: 14 x 21 cm; opseg: 200 stranica; uvez: meki
ISBN 953-180-122-3; CIP: UDK 613.81 (0:82.94)


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Iskrena, potresna i literarno izvrsno napisana ispovijest mladića koji se desetak godina alkoholizirao. Njegovi su opisi ljubavi, prijateljstva, odnosa s roditeljima, posla - cijeli njegov život - prožeti očajem, sumnjama, depresijom koje je pokušao ukloniti alkoholom, dok mu alkohol nije postao najteži životni problem. Svi koji se žele riješiti alkoholizma često se obeshrabre kad shvate da je proces promjene vrlo dug. U knjizi vidimo da tek kumulativni učinak daje rezultate. Ali kad je uspjeh postignut, bivši alkoholičar postaje pjesnik, pisac (ove) knjige, čovjek koji skrbi o sebi...

Iz knjige

   Uzeo sam dvije limenke piva Miller Lite sa sobom za prvu zajedničku večeru. Drugi su studenti imali vrč voćnog soka, čašu vode, šalicu kave ili kriglu čaja. Kad sam otvorio prvu - bilo je nešto iza šest - svi su buljili.

   Ljeto se kotrljalo ispred mene, beskrajno poput polja uokolo Laurine roditeljske kuće. Odlazio sam tamo što sam češće mogao. Oboje smo radili preko praznika. Ona kao konobarica, a ja na pretovaru kamiona i u skladištu. Srpanj i kolovoz su nam proletjeli u opijnju preko vikenda portugalskim vinom - rose. U ranim jutarnjim satima - dok su joj roditelji u susjednoj sobi čvrsto spavali - mi bismo se pijano valjali po podu njezine spavaće sobe, nastojeći voditi seks najtiše što je moguće. Kad sam se vratio kući, stalno mi je nedostajala. Svake smo se večeri nazivali dijeleći detalje naših zemaljskih života. Nakon toga sam provodio prazne večeri, opijajući se u lokalnim pubovima sa starom ekipom.

   Na Valentinovo sam opet počeo piti. Ne znam što se dogodilo. Možda su to zapetljane emocije koje su dolazile od toga što sam volio Lauru, možda je to sterilnost moga novog doma u studentskom gradu u kući za studente zadnje godine, možda je to količina predavanja koje sam imao, a to se moglo dogoditi i upravo stoga što sam se udario u palac noge tog jutra. Proveo sam sat u pubu s Mikeom mučeći se - popiti ili ne. Mike je držao da trebam popiti i vidjeti što će se dogoditi. Stalno sam mislio što bi Veronika rekla a gledam sam stalno sve druge ljude kako se smiju u baru. Bilo je kao da bacam novčić. Jedna je strana bila sigurna i razumna, a druga bezobzirna i zavodnička. Kad je Mike udario s desetim pivom za mene po stolu - on i ja smo uvijek vodili računa o tome koliko smo runda popili - opet sam bio "normalan". Nisam bio izdvojen iz društva, toliko sam govorio da su me vilice boljele.
  'Valentinovo je' - mrmljao je Mike, oči su mu kolutale. 'Koga voliš?'
   Pokazao sam na pivo. Ni jedan se od nas nije nasmijao.


O autoru
  Nick Johnstone je suradnik brojnih časopisa i listova. Autor je nekoliko knjiga o filmu i glazbi, među kojima je najznačajnija Melody maker: History of 20th Cenutry Popular Music.

Područja: socijalna skrb, savjetovališta i udruge * osobni razvoj * teške situacije, ovisnosti, gubici

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


V. Kolesarić: Status introspekcije u suvremenoj psihologiji
 
T. Salajpal: Ranjeni životi - Suočavanje s gubicima
 
W. Glasser: Teorija izbora - Nova psihologija osobne slobode
 
Lj. Uvodić Vranić: Kako se pomiriti
 
E. P. Good: U potrazi za srećom
 
D. Barnes Boffey: Nanovo se stvoriti
 
W. Glasser: Teorija kontrole - Novo objašnjenje načina na koji kontroliramo svoje živote