Priručnik za razrednike

Azra Rađenović, Marina Smiljanić

recenzenti: prof. dr. sc. Dubravka Maleš; dr. sc. Marko Jurčić

godina izdanja: © 2007. (prvo izdanje) - biblioteka: Pedagogija
format: 16 x 23 cm; opseg: 168 stranica; uvez: meki
ISBN 978-953-180-145-4; CIP zapis: 644907


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   Što su sve poslovi razrednika? Razrednik, prije svega, skrbi o učenicima svoga razrednog odjela, komunicira s njihovim roditeljima, glasnogovornik je svoga razreda na razrednim i nastavničkim vijećima, dogovara različite aktivnosti sa širom zajednicom, obavlja brojne administrativne poslove. Mora poznavati zakon, poslovnike i pravila koji se odnose na njegovu ulogu, mora razviti komunikacijske (pa i diplomatske) vještine kako bi uspješno povezao sudionike odgojno-obrazovnog procesa: učenike, školu i roditelje, mora biti dobar psiholog te mudra i dobra osoba. I... još mnogo toga.

Iz recenzija
   Priručnik za razrednike je knjiga koja bi se trebala naći u biblioteci svakog razreda: bilo da je riječ o početniku ili iskusnom razredniku - svima im može biti putokaz i poticaj u radu. Priručnik će dobro doći i stručnim suradnicima u osnovnim školama, studentima pedagogije i psihologije te razredne nastave. To je knjiga koja se ne čita samo jedanput, već svaki put kad čitatelj bude želio provjeriti svoje postupke i ući u 'tihi dijalog' s autoricama, ali i sa samim sobom. Osim toga, ova bi knjiga, prema pisanju autorica, trebala biti poticaj visokoškolskim ustanovama odnosno nastavničkim fakultetima da u svoje nastavne planove i programe uvedu kolegij koji bi se bavio pitanjima razredništva čime bi se i u značajnoj mjeri pomoglo budućim razrednicima. Naime, tada bi učitelji dolazili na radno mjesto pripremljeni za poslove razrednika, a ne bi učili na radnome mjestu metodom pokušaja i pogrešaka. (prof. dr. sc. Dubravka Maleš)
   Polazeći od zakonske regulative ovog područja, autorice u priručniku daju pregled brojnih poslova razrednika, uz primjere dobre prakse, te praktične savjete i smjernice. Naglašavajući važnost suradnje s roditeljima, autorice odgovaraju i na pitanje kako biti uspješan razrednik te kako unaprijediti odgojnu ulogu škole, a sve za dobrobit učenika. Vrlo su zanimljivi i prilozi u Dodatku koji donose moguće metodičke modele i obrasce za brojne situacije razredništva: prvi sat razrednog odjela, suradnja s roditelja (kroz pisanu komunikaciju), radionice kao oblik roditeljskog sastanka i pedagoške radionice, planiranje i programiranje poslova razrednika (kalendari poslova i zaduženja) te pregled postupaka u pojedinim situacijama. (dr. sc. Marko Jurčić)


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

O autoricama (otvara se u novom prozoru)

Područja: osnovne škole * srednje škole i đački domovi * fakulteti, instituti, zavodi

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
 
S. Adubato, T. F. DiGeronimo: Govorite iz srca - Budite svoji i postignite rezultate
 
W. Glasser: Svaki učenik može uspjeti
 
B. Greene: Nove paradigme za stvaranje kvalitetnih škola
 
J. Bićanić: Vježbanje životnih vještina - priručnik za razrednike
 
E. P. Good: Kako pomoći klincima da si sami pomognu
 
W. Glasser: Nesretni tinejdžeri - Način na koji roditelji i učitelji mogu doprijeti do njih