Budućnost dolazi! - O sekulariziranim očekivanjima spasenja i razočaranju u vezi s tim - Eseji

Konrad Paul Liessmann

Zukunft kommt!
- Über sekularisierte Heilserwartungen und ihre Enttäuschung - Essays
prijevod i predgovor: dr. sc. Samir Osmančević
suizdavač: www.filozofija.net - Graz
recenzenti: prof. dr. sc. Nadežda Čačinović, prof. dr. sc. Tihomir Cipek

godina izdanja: © 2008. (prvo izdanje) - biblioteka: Austriana - filozofija
format: 14,5 x 20,5 cm; opseg: 176 stranica; uvez: tvrdi
ISBN 978-953-180-157-7; CIP zapis 687880


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

   "Nesretan je onaj tko na ovaj ili onaj način izvan sebe ima svoj ideal, sadržaj svog života, punino svoje svijesti, svoje vlastito biće. Nesretan je uvijek odsutan od samog sebe, nikad nije samom sebi nazočan. A odsutan se očito može biti ili u prošlosti ili u budućnosti."

Iz recenzija
   Riječ je vrlo zanimljivoj, aktualnoj i kritičnoj zbirci eseja angažiranog filozofa K. P. Liessmanna, autora niza znanstvenih i esejističkih knjiga o obrazovanju, o estetici, filozofiji kulture, filozofiji medija, filozofiji 19. i 20. st. koja je pisana stilom koji bi morao pobuditi zanimanje i znanstvene zajednice i šireg kruga obrazovanih čitatelja. (prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič)
   U većem eseju 'Budućnost dolazi!", po kojemu je naslovljena knjiga, Liessmann kritički preispituje stavove koji se poput prijetnje nadvijaju nad suvremeno društvo te navodi kako je 'prekasno doći' - temeljni strah naše epohe, tj. maksima epohe glasi ' ne smijemo propustiti vezu: ni s globalizacijom, niti s međunarodnim razvojem..." Takvo 'hvatanje' onih bržih, koji su uvijek ispred nas, udaljuje nas - smatra autor - od samog života, od sadašnjosti i čini nas nesretnim.
U sedam eseja koji slijede: 'Volja za prividom. O istini i laži'; 'Granice i prekoračenje granica'; 'Krivulje obrazovanja'; 'Patrola u ničijoj zemlji'; 'Kultur-inflacija'; 'Društvo bez vizije. Živjeti s nesigurnostima'; 'Oskudica u izobilju' - Liessmann kritički propituje neke od ključnih tema današnjice koje se smatraju samorazumljivima, pri čemu se pita o mogućoj uspostavi drukčijeg društvenog poretka od vladajućeg u većem dijelu svijeta što bi trebalo potaknuti pogotovo studente društveno-humanističkih znanosti - na postavljanje novih pitanja. (prof. dr. sc. Tihomir Cipek)


O autoru
   Konrad Paul Liessmann (Villach, 1953.) je sveučilišni profesor na Fakultetu za filozofiju i obrazovne znanosti Sveučilišta u Beču i jedan od najistaknutijih i najcjenjenijih austrijskih znanstvenika. Osim sveučilišnog rada, bavi se i esejistikom, publicistikom i književnom kritikom, a od 1986. uređuje i seriju Philosophicum Lech pri bečkoj nakladničkoj kući Zsolnay. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja od kojih posebno valja izdvojiti austrijsku državnu nagradu za kulturnu publicistiku 1996., počasnu nagradu austrijskih izdavača za toleranciju u mišljenju i djelovanju 2003. i nagradu za znanstvenika godine za 2006. Objavio je više od dvadeset knjiga, a posljednji su važniji naslovi: Philosophie des verbotenen Wissens. Friedrich Nietzsche und die schwarzen Seiten des Denkens (Beč, 2000.); Günther Anders. Philosophie im Zeitalter der technologischen Revolutionen (München, 2002.); Kitsch! oder warum der schlechte Geschmack der eigentlich gute ist (Beč, 2002.); Reiz und Rührung. Über ästhetische Empfindungen (Beč, 2003.); Spähtrupp im Niemandsland. Kulturphilosophische Erkundungen (Beč, 2004.); Die Insel der Seligen. Österreichische Erinnerungen (Innsbruck, 2005.).
   Teorija neobrazovanosti je Liesmannovo najpoznatije djelo koje je u Austriji objavljeno u 16 izdanja, a najnovija knjiga, objavljena 2007. je Zukunft kommt! Über säkularisierte Heilserwartungen und ihre Enttäuschung.


Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Područja: fakulteti, instituti, zavodi * društvo u kojemu živimo * filozofija, eseji, promišljanja

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


P. Strasser: Bog svih ljudi: Prekoračenje filozofijske granice
 
A. Holl: Isus u lošem društvu - Tamjan i sumpor
 
R. Burger: Mala povijest prošlosti - Pironistička skica povijesnog uma - Eseji
 
F. Schuh: Teški prigovori, prljavo rublje
 
S. Osmančević: Oswald Spengler - filozofijska biografija
 
I. Ferić: Vrijednosti i vrijednosni sustavi: psihologijski pristup
 
K. Peračković: (Za)što raditi u postindustrijskom društvu?