Psihološke dimenzije progonstva (zbornik radova)

zbornik radova

priredio: dr. sc. Dean Ajduković
recenzenti: dr. sc. Vlasta Vizek Vidović, dr. sc. Slavko Kljaić


godina izdanja: © 1993. (prvo izdanje) - biblioteka: Psihologija
format: 17 x 24 cm; opseg: 224 stranice; uvez: meki
ISBN 86-7057-141-1; CIP: UDK -


U tijeku je finalna rasprodaja. Cijenu i dostupnost naslova provjerite OVDJE.

Knjiga sadrži radove 17 psihologa, socijalnih radnika, defektologa, psihijatara i nastavnika koji su u proteklu godinu dana nastojali znanjem i umijećem ublažiti psihičke tegobe prognanika i izbjeglica, osobito djece. Svoja su iskustva pretočili u ovaj zbornik radova.

Iz recenzija
  Psihološke dimenzije progonstva sveobuhvatni je monografski prikaz teorijskih modela, empirijskih istraživanja i terapijskih postupaka u području psihologije prognaništva. Ova mi se knjiga čini dobrodošlom, ne samo stoga što je zasad jedini cjeloviti prikaz prognaničkih problema i pristupa progonstvu nego, ponajprije, zbog svoje znanstvene i stručne utemeljenosti. Njezina je teorijska i praktična vrijednost neosporna. U njoj će pronaći dragocjeno izvorno štivo ne samo istraživači ovog područja, profesionalni terapeuti i volonteri već i svi oni kojima su problemi prognanika na srcu, pa i sami prognanici kojima će knjiga pomoći u razumijevanju vlastita položaja, očuvanju duševnog zdravlja i pronalaženju puteva za rješenje životne situacije.(dr. sc. Vlasta Vizek Vidović)
  Zbornik radova Psihološke dimenzije progonstva sadrži tekstove o psihosocijalnim problemima progonstva, mogućnostima pružanja psihološke pomoći prognanicima, primijenjenim postupcima i iskustvima stručnjaka koji su realizirali programe pomoći. Stručnjaci su pokazali što su radili i što je moguće učiniti za prognanike, ponekad i u nepovoljnim okolnostima. Neki dijelovi, pisani s neskrivenim zanosom, sugeriraju čitatelju da je u taj rad vrijedno uložiti puno truda. Knjiga će, i kao štivo i kao svojevrstan poziv na djelotvorno uključivanje, biti poticajna za širi krug stručnjaka i sve zainteresirane za probleme prognanika. (dr. sc. Slavko Kljaić)

Sadržaj knjige (otvara se u novom prozoru)

Iz predgovora (otvara se u novom prozoru)

Zainteresiranima za ovaj naslov, preporučujemo i sljedeće:


M. Chethik: Tehnike u dječjoj terapiji - Psihodinamski pristup
 
T. Salajpal: Ranjeni životi - Suočavanje s gubicima
 
W. Glasser: Pozor! Psihijatrija može biti opasna za vaše mentalno zdravlje
 
W. Glasser: Teorija izbora - nova psihologija osobne slobode
 
W. Glasser: Nesretni tinejdžeri - Način na koji roditelji i učitelji mogu doprijeti do njih
 
J. Juul: Razgovori s obiteljima: Perspektive i procesi
 
J. Janković: Savjetovanje - nedirektivni pristup